fredag 4. mars 2016

Syretesten

DN i dag(25.02.16) har en god artikkel om syretesten, denne tar utgangspunkt i studien til Helgerud og Jan Hoff «Lactate and oxygen cost of running». Som forfatterne sier har de forsket på toppidrettsutøvere men, " Dette er kanskje mer anvendbar forskning for mosjonister som går over evne i starten av lange konkurranser." 

De forklarer godt hvordan syra bygger seg opp, og at en ikke klarer å bli kvitt den. Selv om en føler seg ok så er den der og vil komme fram ved senere belastninger og reduserer kapasiteten resten av løpet. For som forfatterne påpeker vil selv moderate mengder melkesyre redusere kapasiteten. "– Mange er ikke klar over at man konkurrerer med hemmende melkesyrenivåer i blodet. Tre til fem mmol, som er en økning på fem prosent melkesyre, utgjør tre minutter på en times løpekonkurranse, sier Helgerud. Han understreker hvor viktig det er å legge inn en periode etter lange bakker eller fartsøkninger der man fjerner melkesyre i blodet som man ikke kjenner." Normal melkesyre i blodet er ca 1,5 mmol.

For syklister vil jeg tro at det ikke er aktuelt og redusere farten på toppen av bakkene, vi må heller passe på å ikke få syre på veien opp. Så gi på nedover og på flatene. Når vi kjører rulle vil det også være viktig å passe på at ingen drar for lenge også oppover og nedover. Utøvere i konkurranse får sjeldent lange nok pauser til å kvitte seg med syra. Derfor anbefaler de Sundby metoden, kjøre på på flater og i nedoverbakker, ta det med ro i oppoverbakker. Og, det er lurt å holde igjen i starten.


Jun 8, 2015 la programleder Øyvind Aas ut en kort forklaring om emnet puls, watt og trening og hvorfor det er så lett å sprekke tidlig i et ritt. Rittklar: http://www.fftv.no/tag/rittklar. Det er noe av dette som forskerne nå har stadfestet. For syklister kan det derfor være en godt hjelp å bruke watt måler for å kontrollere innsatsen tidlig i løpet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar